Održana je završna konferencija projekta “Društvo novih tehnologija u srednjim strukovnim školama”

   

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka, na Botelu Marina održana je završna konferencija projekta “Društvo novih tehnologija u srednjim strukovnim školama”, kojeg je ZTK provodila u školskoj godini 2016./2017. u suradnji s partnerima.
Završnoj konferenciji nazočili su predstavnici partnera na projektu te profesori i učenici OŠ – SE Dolac i Elektroindustrijske i obrtničke škole. U ime Grada Rijeke, događaju su prisustvovali pročelnik Odjela za poduzetništvo Andrija Vitezić te savjetnica za programe tehničke kulture Odjela za sport i tehničku kulturu Eugenija Perić. Ispred Županijskog upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj nazočila je savjetnica za poduzetništvo i obrt Anita Beletić. Ispred upravnog odjela ZTK Rijeka prisutni su bili Dino Kurelović i Giordano Bucci koji je partnerima u projektu uručio progodne zahvalnice.
Temeljem odluke ministra znanosti i obrazovanja, krajem 2016. godine potpisan je Ugovor o bespovratnom financiranju opreme kojim se osigurao tehnološki iskorak ovog centra. Stručnu i tehničku pomoć kod odabira 3D printera pružio je dr. sc. Sven Maričić, koji je cijelo vrijeme imao brigu da se projekt odvija na najbolji mogući način.
Projekt “Društvo novih tehnologija u srednjim strukovnim školama”, proveden je s ciljem da mladi steknu znanstveni pristup stvarnosti, razvoj i uvid u vlastite sklonosti i sposobnosti te da ih se usmjeri ka izboru tehničkih i istraživačkih – STEM zanimanja. Projekt se provodio od 15. listopada 2016. godine do 15. svibnja 2017. godine. Tijekom tog vremena, mladi su putem prakse kombinirali poduzetničke i proizvodne aktivnosti, s obzirom na to da su bili uključeni u sve korake razvoja inovacije prilikom izrade predmeta putem 3D printera. Također, testirali su spretnost, kreativnost, znanje, intuiciju i vlastitu inovativnost, čime se omogućilo da učenici izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava steknu dodatno znanje i vještine, ali i nauče kako pridonijeti kvaliteti života.
Temeljem odličnog odziva polaznika radionica, možemo zaključiti da je projekt uspio i u dijelu poticanja mladih na uključivanje u programe tehničke kulture sudjelovanjem u inovativnim radionicama koje razvijaju divergentno razmišljanje, stvamu kreativnost te orijentiraju mlade na stvaranje novih vrijednosti